Tradiční ručně vyráběné těstoviny zvané Trachanas se vyrábí z kvalitní pšeničné a ječné mouky a jsou ochucené zeleninou. Řekové používají tyto drobné těstoviny do polévek nebo je jednoduše uvaří podobně jako kuskus a přidají do nich zeleninu, kousky čerstvého sýra a dochutí olivovým olejem.
Složení: semolina z tvrdozrnné pšenice, ječná mouka, zelenina 5% (mrkev, petržel, cibule, papriky, rajče, pórek, špenát).
Výživové údaje na 100g: energetická hodnota: 1488Kj/356kcal, tuky: 1,1g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,23g, sacharidy: 75,2g z toho cukry: 4,3g, bílkoviny: 11,3g, sůl: 0,11g.
Balení: 400g.
Recept:
1l hovězího vývaru, 50ml olivového oleje, tymián, sůl, pepř. Uvařte trachanas ve vývaru podle návodu, přidejte olej a dochuťte.